کارگاه آشنایی با مقرنس و کتیبه نگاری

کارگاه آشنایی با مقرنس و کتیبه نگاری - مقدمه

تزیینات بخش جدایی‌ناپذیر از ساختار یک بنا هستند، در این گارگاه به دو عنصر مهم تزیینات مدرسه غیاثیه مقرنس و کتیبه نگاری پرداخته شد . کارگاه مفرنس : خوانش و پیاده‌سازی طرح مقرنس از جمله کارهایی است که باعث برانگیخته ذهن می‌شود. در کارگاه برگذار شده در مدرسه غیاثیه، در ابتدا برای اینکه ذهن مخاطب در مواجهه با موضوع آماده شود طرح و الگوهای متفاوت از نقشه‌ها با مذمون‌های مختلف به نمایش درآمد و عرضه شد. در ادامۀ کارگاه پیشینه‌ای از سازه‌های هم‌شکل مقرنس گفته و به لحاظ سازه‌ای، مقرنس و پتکانه بررسی شدند. انواع مقرنس به لحاظ ساختار هندسیِ پلانِ معکوس توضیح داده شدند و بعد از آن ساختار فرمی مقرنس طبق دسته‌بندی‌های شکل گرفته در دوره تیموریان بیان شدند. بعد از عرضۀ مطالعات صورت گرفته، تلاش شد تا سه گروه از سه طاق‌نما در گوشه‌های جنوبی، شرقی و شمالی؛ پلان معکوسی طبق وضعیت موجود در قالب کروکی، محدود به ردیف‌های اول تا سوم مقرنس‌ها ترسیم کنند و پس از آن روند کارگاه به ترسیم و طراحی یکی از مقرنس‌های موجود در مَدْرَس ادامه پیدا کرد. در پایان قطعات تاسۀ (طاسه) مقرنس که از قالب گرفته شده بودند به تعداد هنرجویان در اختیار آنان قرار گرفت و سه قطعه تاسه (طاسه) در کنار هم قرار گرفتند و پلان معکوسی از سه قطعه به صورت فنی رسم شد. کارگاه کتیبه نگاری: این کارگاه در مدرسه غیاثیه خرگرد از این جهت اهمیت دارد که یکی از مهمترین ویژگی‌های آرایه‌های معماری در این مدرسه انواع کتیبه‌ها به ویژه کتیبه‌های خط بنایی هستند. بنابراین کارگاه را با یک بررسی کوتاه از انواع کتیبه‌ها شروع کردیم. بعد از درک کلی از موضوع کتیبه و کتیبه نگاری، در ادامه به موضوع عملی کارگاه یعنی طراحی یک تابلو با خط بنایی پرداختیم. برای این منظور اول به اصول حاکم به این نوع از کتیبه‌ها اشاره شد. سپس هر فردی به طراحی یک کتیبه پرداخت. در این مرحله هم امکان برداشت از کتیبه‌های مدرسه وجود داشت و هم امکان طراحی دیگر موارد. که هر دو گرایش جذابیت‌ها و چالش‌های خاص خودش را داشت. برای تکنیک اجرایی و عملی کارگاه، از قبل قاب‌های آینه و گچ تهیه شده بود و با تکنیک گچبری روی آینه کتیبه‌ها در زمان مشخص شده برای کارگاه ساخته شدند‌.

گزارش پایش و مستند نگاری

  • 1 – مهارت افزایی دانشجویان و دانش­آموختگان حوزه حفاظت معماری و تزیینات معماری.
  • 2 – حضور در یک پروژه و تجربه عملی کارگاه.
  • 3 – ارتباط مستقیم و هم­زمان با اساتید در دو سطح استادکار سنتی و اساتید صاحب نظر دانشگاه­های بنام ایران.
  • 4 – تعامل شرکت کننده بین بنا به عنوان بستر کارگاه با موضوع کارگاه داشت‌. تجربه زیستن در این مدرسه و اشتیاق برای استمرار زیبایی‌هاي در حال فراموشی این بنای تاریخی با ارزش، انگیزه و سواد دیداری و هنری افراد را تقویت می‌کرد.

5 – ایجاد کارگاه‌ تعاملی که بین کارگاه و گردشگران و مردمان بومی منطقه شکل گرفت. شکل گیری خاطرات در دلبستگی به مکان و حفظ ارزش‌های آن بسیار موثر است

اساتید علمی کارگاه: خانم دکتر  مریم درودیان و آقای مهندس رضا نیک اقبال

دبیر اجرایی: خانم مهندس انیس درویشی (دانش آموخته کارشناسی ارشد مرمت بناها و بافت های تاریخی از دانشگاه شهید بهشتی تهران)

تیم اجرایی: گروه ایوار آرک

مخاطبین دوره :  دانشجویان و دانش آموخته های رشته های مرمت، معماری و عمران  و….

محل کارگاه: مدرسه غیاثیه خرگرد

  • زمان برگزاری کارگاه:  15ام الی 18 خرداد ماه ۱۴03

تصاویر کارگاه

مستند تصویری کارگاه مقرنس و کتیبه نگاری

مستند تصویری کارگاه آشنایی با مقرنس و کتیبه نگاری به همت تیم مستند ساز و تصویربرداری ، از مراحل مختلف کارگاه ، ساخته شده است .

برای دیدن ویدئو کامل مستند کارگاه آشنایی با مقرنس و کتیبه نگاری روی لینک زیر کلیک کنید.

preloader
لطفا صبرکنید...